Tuesday, March 24, 2009

Ceramah Pakatan Rakyat dihalang dengan tembakan gasOleh: Zulkifli Yahaya

Sungai Petani, 23 Mac: Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim hanya sempat berucap beberapa patah perkataan, sebelum gas pemedih mata ditembak bertalu-talu ke majlis ceramah anjuran KeADILan yang diadakan di Padang Awam, Taman Ria Jaya kira-kira jam 9.20 malam tadi.


Majlis ceramah yang mengundang Datuk Seri Anwar dan Menteri Besar Kedah, Dato’ Seri Azizan Razak pada awalnya mendapat permit polis, tetapi dibatalkan di saat akhir. Azizan bagaimanapun belum hadir ke tempat ceramah sebelum majlis ceramah disuraikan secara kekerasan oleh pihak polis.


Orangramai yang hadir bersama keluarga dan anak kecil terpaksa melarian diri apabila polis mula bertindak. Lebih 50 kali tembakan gas pemedih mata dilepaskan dan beberapa kali semburan air kimia Water Canon dihalakan kepada orang ramai. Tindakan Polis melepaskan puluhan gas pemedih mata telah turut merosakkan sebuah kereta orang awam dan menganggu beberapa buah kedai makan berhampiran lokasi ceramah tersebut.


Jalan utama melalui Taman Ria Jaya dan Kelab Cinta Sayang ditutup menyebabkan berlaku kesesakan teruk di sekitar taman perumahan berhampiran. Orang ramai yang tidak berpuas hati dengan tindakan rakus pihak polis, kelihatan berkumpul di merata tempat berhampiran tempat ceramah dan enggan berganjak walaupun diberi amaran berkali-kali oleh pihak polis.


Sementara itu, lebih 20 orang ditahan dan dibawa dengan sebuah trak ke Ibu Pejabat Polis Daerah Sungai Petani. Antara yang ditahan ialah Senator Zamri Yusoff, Hafiz Ali (Setiusaha KeADILan Kedah), Ismadi (pegawai khas MB Kedah), Gunasegaran (pembantu peribadi calon KeADILan Bukit Selambau), Janapala, Ibrahim Tan Sri Yaakob, Mohd Hafizal Mohamad, Mohd Shafiq Md Sofi dan Lee Hong Meng. Lee adalah aktivis KeADILan yang mengalami sakit buah pinggang dan perlu menjalani proses haemodialisis besok.


Seorang lagi yang belum dikenali dibawa dengan kenderaan lain kerana mengalami luka yang agak teruk di muka.

Disamping itu, kekerasan yang dilakukan Polis turut melibatkan para wartawan yang dilarang mengambil gambar pimpinan PKR yang datang untuk berunding dengan Pihak Polis selepas ’hadiah’ pertama setelah Ketua Umum PKR mengisytiharkan calon PKR untuk Pilihanraya Kecil N25 Bukit Selambau. Wartawan dihalau dan dilarang dari mengambil gambar pimpinan PKR yang datang untuk berunding seterusnya ditahan oleh Polis.


Tindakan polis mengenakan kekerasan secara tiba-tiba pada malam ini amat mengejutkan kerana sejak beberapa malam pihak Pakatan Rakyat mengadakan ceramah tidak terdapat sebarang gangguan, malahan mendapat kerjasama yang baik dari pihak polis. Ramai percaya tindakan pada malam ini adalah ‘arahan dari atas’.


”Arahan dari atas’ tersebut menyerlahkan lagi betapa takutnya mereka dengan sokongan yang diperolehi Pakat Rakyat dalam PRU12 dan sokongan masyarakat berbilang bangsa terhadap calon PKR berbanding calon BN dari parti MIC

No comments:

Post a Comment

Peta DUN Bukit Selambau

Peta DUN Bukit Selambau

kunjungan